פעילויות שפתיות בארוחות משפחתיות – בצל משבר הקורונה

משחקים באוכל - פעילויות שפתיות בארוחות משפחתיות – בצל משבר הקורונה

בימים כתיקונם, הערב השגרתי שלנו מסתיים במשמרת מוקדמת עבור הילדים ומשמרת מאוחרת עבור ההורים. בימי שישי ושבת – יש לנו הזדמנות לארוחה משפחתית (גרעינית), לה כולם מצפים.

מה כל כך מיוחד בארוחה המשפחתית של סוף השבוע (מעבר לפינוקים של חלה, לחמניות או פנקייקים…)?
בארוחה המשפחתית אנו משוחחים, מסכמים את היום או את השבוע שחלף, מתכננים פעילויות משותפות וגם משחקים יחד.

זמן הארוחה משמש כמגרש משחקים לאימון תקשורתי ובניית דו-שיח בין כל בני הבית ממבוגר ועד פעוט.

ימי הקורונה הביאו לשינוי משמעותי בשגרה – כולם שוהים בבית ונוצרת הזדמנות לקיים ארוחות משפחתיות כל ערב ולעיתים גם בצהרים. במצב החדש לא ניתן לתכנן פעילויות מחוץ לבית, לכן  אנחנו  ממציאים משחקי מילים, חידות ובדיחות משפחתיות.

מומלץ לנצל את זמן האיכות שנוצר מסביב לשולחן, לתרגל מיומנויות תקשורת ושפה שיסייעו לילדים גם בזירות אחרות.

אימון במיומנויות התקשורת

  • מתן דוגמא הורית של שפה ודיבור
    בעת שיחה נינוחה עם בני המשפחה, ההורים יכולים להדגים לילדיהם איך מנהלים שיחה – להשתמש במלים חדשות ולהסבירן לילדים הצעירים, לתת דוגמא לדיבור בעוצמה מתונה כשרוצים להפחית נטייה לצעקות בבית, ולדבר בקצב איטי וברור כשרוצים לסייע לילדים להיות מובנים יותר.
  • שמירה על קשר עין
    התבוננות במי שמדבר אלינו ולהיפך, מעבירה מסר של הקשבה ותשומת לב מלאה, ומעלה את הביטחון התקשורתי של הילדים. בימינו, המבוגרים והילדים כאחד מרוכזים במסכים שונים ובעיקר במסך הטלפון. לכן, חשוב לפנות זמן להתנסות נטולת מסכים המאמנת את הילדים באינטראקציה מילולית יחד עם קריאה של שפת הגוף.
  • שיחה לפי התור
    בישיבה סביב שולחן, קל לנהל את השיחה לפי סדר (לפי הגיל, סדר הישיבה, סדר השמות הפרטיים) ולהקנות את המיומנות של לקיחת תור. כל אחד מדבר בתורו והאחרים מקשיבים בסבלנות. שיחה לפי התור מאפשרת לכל אחד להתבטא בקצב שלו ונותנת תחושת שוויון ערך ותמיכה גם לילדים צעירים או ילדים המתקשים בדיבור. חשוב מאוד להתמקד בתוכן השיחה ("במה שהם אומרים") ולא באופן בו הם מתבטאים ("באיך הם אומרים זאת").
  • אימון בהבעה עצמית
    לילדים הבוגרים יותר, מגרש המשחקים המשפחתי מאפשר אימון בהבעה עצמית ויכולת לקיים דיון הנדרשים מהם גם מחוץ לחוג המשפחה.

חידות שפתיות ומשחקי  מילים

משחקים שפתיים מעשירים את אוצר המילים ומחזקים את הזיכרון ואת יכולת שליפת המילים. להלן מספר דוגמאות למשחקי מילים שניתן לשחק לפי התור בעת הארוחה, וכשנחזור לשגרה – גם בזמן נסיעה ברכב, בטיול בטבע ועוד.

  • משחקי ניחושים
    בוחרים נושא כמו: מאכלים, חיות, בעלי מקצוע, עונות השנה, חגים, יום הולדת מתקרב או כל נושא ספציפי שמעניין אתכם. כל אחד בתורו חושב על פריט או מושג הקשור לנושא שנבחר, ושאר בני המשפחה שואלים שאלות לפי התור. בתחילה שאלות כלליות לצורך צמצום האפשרויות ולאחר המיקוד – שאלות ספיציפיות. אפשר לשחק באופן תחרותי כשנותנים נקודות למי שניחש יותר פעמים או למי שהציג את החידה שדרשה הכי הרבה שאלות כדי לפתור אותה.

הדבר הנחמד הוא, שהשאלות יכולות להיות קשורות להווי הביתי, למשל במאכלים אנחנו שואלים שאלות כלליות כמו: "האם זה פרי?", "האם זה חלבי?", שאלות ספציפיות כמו "האם זה פרי הדר?" ושאלות משפחתיות כמו "האם אני אוכל את זה?", "זה משהו שאבא בישל בסופשבוע?", "זה משהו שנמצא במקרר?"

  • משחקי שליפת מילים לפי תכונה
    כל אחד בתורו מעלה תכונה מסוימת (כמו: פריטים עגולים, חדים, שקופים, קשים וכו') וכולם צריכים לשלוף פריטים בעלי התכונה. אפשר להעלות את דרגת הקושי עם שליפה לפי שתי תכונות או תכונות מופשטות (משהו עצלני, משהו אוהב, משהו עדין וכו')
  • ארץ-עיר-חי-צומח-דומם
    בגרסה המוכרת – ילד אחד מריץ בלב את הא-ב ואחד ההורים אומר "עצור" – האות שהגיע אליו היא מרכז הסיבוב הקרוב. כל אחד שולף לפי הסדר ארץ-עיר-חי צומח או דומם שמתחיל באותה האות. ניתן לשחק בגרסה יותר מאתגרת עם תוספת של קטגוריות: שם של בעל מקצוע – משחק – דמות מסרט/ספר/סדרה. לדוגמא: אם יצאה האות מ' אז בעל מקצוע – "מורה", משחק – "מונופול", דמות – "מיקי מאוס".
  • סדרות של מלים
    כל אחד בתורו מתחיל סדרה לפי הקשר שהוא חשב עליו והיתר מוסיפים מלים לסדרה, כאשר אפשר להתחיל סיבוב חדש עם מילה מהסדרה הקודמת בהקשר אחר. אפשר גם לנחש מה ההקשר בין הפריטים בסדרה, למשל: מלפפון, עגבניה, חסה, גזר – ירקות; מלפפון, חסה, ברוקולי, קישוא – ירקות ירוקים; מלפפון, קישוא, גזר, פלפל חריף – ירקות מאורכים.
  • משחק "האם" או שרשרת של אסוציאציות חופשיות
    הראשון אומר מילה והבא בתור את המילה הראשונה שעולה בראשו, לדוגמא: "אני ים; אם את ים אז אני חול; אם אתה חול אז אני ארגז; אם אתה ארגז אז אני תפוזים; אם את תפוזים אז אני עץ". אפשר להמשיך בשרשרת פתוחה ואפשר לנסות לסגור את השרשרת ולהגיע דרך האסוציאציות למילה הפותחת.
  • מסוף להתחלה
    כל אחד בתורו אומר מילה והבא בתור צריך לומר מילה המתחילה בהברה האחרונה של המילה שנאמרה קודם. בחלוקה להברות, אם נאמר "מלונה", המילה הבאה תתחיל ב"נה" כמו "נמר" ואז המילה הבאה תתחיל ב"מר" כמו "מרכז" ואז המילה הבאה תתחיל ב"כז" – מישהו מכיר מילה כזו?
    עבור ילדים צעירים בגיל הגן והכיתות הנמוכות אפשר לשחק בגרסה יותר פשוטה, המתייחסת לצליל סוגר ופותח – אם נאמר "בלון", המילה הבאה תתחיל  ב-נ' כמו "נמר", המילה הבאה תתחיל ב-ר' כמו "רכבת" והבאה תתחיל ב-ת' וכן הלאה.
  • שמות מצחיקים לבעלי מקצוע
    זוהי חידה הומוריסטית המשלבת שליפת מלים והנגנה נכונה לבניית שם פרטי ומשפחה המתאים בתוכנו לבעל המקצוע, למשל  "איך קוראים לטייס? – אבי  רון" (אוירון), "איך קוראים לספרנית? – סימה  ניה" (סימניה)  "איך קוראים למשרת של מלכת אנגליה? – בני  מוס" (בנימוס) ועוד

אני מאחלת לכולם לעבור את ימי הקורונה בפעילויות משפחתיות חווייתיות ויצירתיות. נקווה שלפחות חלק מההווי המשפחתי המיוחד שנוצר בבית בימים אלה, יישאר גם כשנחזור לשגרה.