טיפול גמגום ממוקד תקשורת לגיל בית ספר

טיפול גמגום ממוקד תקשורת  לגיל בית ספר

גמגום בגילאי בית ספר הינו אתגר מורכב הדורש טיפול הוליסטי ומותאם אישית לילד. בטיפול יש להתייחס למרכיבים הפיזיולוגיים, התקשורתיים והרגשיים.

טיפול בגמגום בראיה תקשורתית, מציב את החוויה התקשורתית של הילד במרכז. המטרה בטיפול היא להעניק לילד כלים וביטחון ביכולתו להתבטא בכל דרך שיבחר ומול כל אדם. הפוקוס עובר מטיפול ברובד הביצועי – אימון איך לדבר בשטף, לטיפול הוליסטי (שלם) – אימון איך לתקשר עם הסביבה, גם בזמן הגמגום.

מומלץ לפנות לטיפול המשלב כלים ממגוון גישות, אצל קלינאית תקשורת מנוסה בתחום ובגיל הרלוונטי, אשר יאפשר לילד חוויה תקשורתית חיובית ומותאמת אישית.

במה נטפל?

האם נטפל במאפייני הדיבור, בצורת התקשורת עם הסביבה או בהעלאת הביטחון העצמי?

ובמי נטפל?

בילד עם הגמגום,  בבני המשפחה, במורים או בחברים שלו?

על שאלות אלה ועוד ננסה לענות כאן.

מה זה גמגום?

גמגום הוא הפרעה בשטף הדיבור, הנשמעת כחזרות על מילים או חלקי מלים, עצירות בין הצלילים או הארכות של צלילים ומאפיינים נוספים.

להופעת הגמגום יש בסיס פיזיולוגי-נוירולוגי עם מרכיב גנטי, והוא אינו נובע מבעיה רגשית.

הגמגום לרוב הוא התפתחותי וב-90% מהמקרים מתחיל לפני גיל 6.

כחמישה מכל מאה ילדים בגיל הגן יחוו תקופה של גמגום, אשר יחלוף ללא טיפול. חלק מהילדים ימשיכו לגמגם לאחר גיל 6, והגמגום עשוי ללוות אותם בשנות בית הספר ולמשך חייהם הבוגרים.

קיים מחקר רב בתחום, אך עדיין לא נמצאו תרופה, מכשור או שיטת טיפול אחת המובילה להפסקת גמגום.

מה מאפיין גמגום בגיל בית הספר?

מאפייני הגמגום הנשמעים בדיבור (עצירות, חזרות), אינם משתנים בעקבות הגיל. קימת שונות רבה בסוג ובתדירות המאפיינים, בין ילד לילד ואצל אותו ילד בזמנים ובמצבים שונים.

עם זאת, בגיל בית הספר, עשויה לעלות המודעות העצמית לגמגום ותשומת הלב  מהסביבה. בעקבות כך, הילד עשוי להתבייש ולחשוש בכל פעם שהוא נדרש לדבר.

כאשר חוויות של שיחה עם חברים, השתתפות בכתה, שיחות טלפון ועוד, נתפסות כסיטואציות מאיימות, זה עשוי להוביל לתחושת חוסר ביטחון ולהימנעות מדיבור.

תחושות הבושה והאשמה, המלווות את הקושי לדבר, מתגלגלות כמו "כדור שלג" שמעלה את המתח בעת הצורך להפיק דיבור, ובכך מחמיר את הגמגום.

התשובה… טיפול בגמגום בראיה תקשורתית

התמודדות עם אתגר מורכב כמו גמגום, דורשת טיפול מגוון ומותאם אישית לילד. בטיפול יש להתייחס למרכיבים הפיזיולוגיים, התקשורתיים והרגשיים. טיפול בגמגום בראיה תקשורתית, מציב את החוויה התקשורתית של הילד במרכז.

הצורך האנושי בתקשורת עם הסביבה הוא מגוון ויומיומי, ומושפע ממיומנויות השפה (אוצר מלים, תחביר ועוד), הדיבור (היגוי המילים, שטף הדיבור, גוון הקול ועוד), התקשורת הלא מילולית (קשר עין, שפת גוף ועוד) והמצב הרגשי.

לכן, בטיפול בגמגום בגיל בית ספר מתייחסים למיומנויות הבאות:

  • ברמה הפיזיולוגית-טכנית של הפקת הדיבור: ניתן ללמוד טכניקות להעלאת שטף הדיבור (כמו האטת קצב הדיבור, התאמה בין נשימה לדיבור) או טכניקות לשינוי הגמגום בעת התרחשותו. האימון משלב היכרות עם מנגנון הפקת הדיבור והפניית תשומת לב לאיברי הדיבור בדרכים שונות כמו הרפיה, דמיון מודרך או אימון במיינדפולנס.

  • ברמה התקשורתית – התקשורת המילולית והבלתי מילולית: ניתן ללמוד על התפקידים בניהול שיחה – בתור דובר ומאזין, ולהתאמן במרכיבים לא מילוליים כגון שפת גוף והנגנה של הדיבור, הנוספים להבעת המסר.

באופן ספציפי, במהלך הטיפול לומדים להכיר את הסיטואציות הסובבות כל ילד – אנשים, מקומות וזמנים בהם הוא נמצא בדו-שיח עם אחרים, ומאמנים את היכולת להתמודד איתם ביתר קלות.

  • ברמה הרגשית: העלאת המודעות והמומחיות של הילד במנגנוני הדיבור והתקשורת, יחד עם ליווי ותמיכה של הקלינאית בהתנסות במצבים שונים, תורמים לביטחון העצמי של הילד במצבים אלה.

הידע והשיחה על הגמגום (כאשר הילד בשל לכך) מפחיתים את החשש מדיבור, ומעודדים קבלה עצמית.

המשחק והתרגילים החווייתיים בטיפול מאפשרים לילד ביטוי עצמי, הפגנת יצירתיות ותחושת הצלחה, המעצימים את נקודות החוזק שלו ועוזרים לו בהתמודדות עם הגמגום בהמשך.

טיפול מותאם אישית

התאמת סוג התרגול  בטיפול תתבסס על גיל הילד, רמת המודעות שלו לגמגום, מידת המוטיבציה ושיתוף הפעולה עם הקלינאית, בשילוב דו שיח עם ההורים על התהליך.

  • כאשר הילד צעיר – בכיתות הנמוכות, הטיפול יהיה עקיף יותר ויאפשר חוויה של יצירה, משחק, ועידוד להבעה עצמית במגוון דרכים.
  • בכיתות הגבוהות ביסודי ובחטיבה העליונה, ניתן לשלב בין טיפול עקיף וטיפול ישיר בו מדברים על הגמגום, על הסיטואציות התקשורתיות עם בני משפחה וחברים, התמודדות עם הצקות ועוד.

הדרכת הורים במהלך הטיפול

חשוב להתייחס לכל המעגלים הסובבים את המטופל – משפחה גרעינית, משפחה מורחבת, חברים, מורים, מדריכים, שכנים, ומפגש עם אנשים חדשים.

מומלץ שתהליך הטיפול ישלב את ההורים בהדרכה פרטנית, ובחלק מהמקרים גם בתרגול בהתאם לגיל הילד ולרצונו. עם התקדמות הטיפול ותמיכת ההורים, ניתן לשתף את הצוות החינוכי ובני משפחה נוספים. במקביל ניתן להזמין את הילד לשתף חברים.

המטרה בטיפול היא להעניק לילד כלים וביטחון ביכולתו להתבטא בכל דרך שיבחר ומול כל אדם. הפוקוס עובר מטיפול ברובד הביצועי – אימון איך לדבר בשטף, לטיפול הוליסטי (שלם) – אימון איך לתקשר עם הסביבה, גם בזמן הגמגום.

מומלץ לפנות לטיפול המשלב כלים ממגוון גישות, אצל קלינאית תקשורת מנוסה בתחום ובגיל הרלוונטי, אשר יאפשר לילד חוויה תקשורתית חיובית ומותאמת אישית.

מידע נוסף